„Dom za dedinou, kde stála malá chalupa. Za lipou a pred gaštanom, s výhľadom do ďalekého kraja.“ Tak charakterizujú architekti z ateliéru ov-a stavbu určenú na dlhodobú relaxáciu štvorčlennej rodiny a pokračujú: „Nový dom prevzal tvaroslovie stodôl uprostred lúk. Medzi kamennými piliermi sú zovreté priestory zázemia, v otvorených poliach voľnosť. A strecha s konštrukciou čistého trojuholníka.“ Čo dodať?

Architekt Štěpán Valouch, jeden zo zakladateľov kancelárie, má čo rozprávať: „Klient uvažoval o rekonštrukcii pražskej vily a rozhodol sa pri stavbe chalupy architektov najprv vyskúšať. Stavali sme vlastne taký dom nanečisto.“ Vzhľadom na to, že sa spolupráca osvedčila, v súčasnosti pokračuje pri rekonštrukcii cieľového objektu.

Ale späť k prvému projektu: Najväčšou výzvou bola výnimočná poloha pôvodnej chalupy. „Na exponovanom mieste, kam vidieť zďaleka, stál domček z kameňa lepeného hlinou. Bol nízky, úzky, roztomilá chalúpka, pre klienta však nepoužiteľná,“ hovorí architekt. Namiesto rekonštrukcie existujúcej stavby rozhodli súčasné nároky na obytný priestor a technickú vybavenosť o jej zbúraní.

Po krátkom hľadaní prišla architektonická kancelária s tvarom rešpektujúcim dlhý pôdorys vidieckych stavieb so šikmou strechou. Jej sklon zostal zachovaný, aby v základnom tvarosloví vizuálne nahradila pôvodnú stavbu a nenarušila génia loci. „Naším zámerom bolo predovšetkým nepokaziť krásne miesto, čo sa môže stať veľmi ľahko. Preto sme postupovali opatrne a veľmi citlivo.“

Slovo autorov:
Novostavba vychádza z archetypu dlhých vidieckych stavieb – jednoduchej konštrukcie na pilieroch so šikmou strechou. Pôvodná chalupa bola oveľa menšia, dnes však žijeme menej skromne, takže miesto chlievika pre kravu máme saunu a namiesto senníka spálňu.

Krása čistej formy

Hoci stavba vyzerá na prvý pohľad jednoducho, priniesla realizačnej firme horúce chvíľky. Dôraz na dokonalé detaily a presné lícovanie výmurovky vyžadovali precíznu prácu. Jedine tak mohla naplno vyniknúť sila jednoduchého objektu na sčasti murovaných a sčasti monolitických pilieroch. Aby bol výhľad z prízemia čo najväčší, je konštrukcia strechy s ľahkou krytinou uspôsobená tak, aby uloženie väzníc a priečnych trámov nezmenšilo plochu okien. Veľkoformátové trojsklá zasadené do hliníkových rámov od dlážky po strechu však neboli jediným orieškom realizácie.

Prinajmenšom rovnako ťažké bolo vyrobiť a osadiť veľké trojuholníkové okná do hĺbky oboch štítov. „Nechceli sme zasadiť sklo hneď na okraj, aby príliš nekričalo von. Obe podkrovné spálne tým získali krytú terasku, kde je hojdacia sieť,“ popisuje architekt.

Aj vnútorný priestor podkrovia, kde sa okrem spální skrýva veľká kúpeľňa a technická miestnosť s práčjúcej kou a sušičkou, má svoj zaujímavý moment: „Podarilo sa nám vymyslieť konštrukciu, ktorá nemá žiadne priečne stĺpiky a trámy. Tým sa zväčšil priestor a pôsobí vnútri ako čistý trojuholník.“

Drevený krov s dlážkou z dubového masívu oživuje biely nábytok. Rovnaká kombinácia farieb a materiálov sa odráža v negatívnej forme na prízemí objektu – biely interiér dopĺňa drevený nábytok, pričom dlážkovú krytinu tvorí drevená plávajúca dlážka doplnená betónovou stierkou v miestach s vyššou záťažou.

Už ste videli: Dom (nielen) do hôr

Vidieť a byť videný

Na rozdiel od podkrovného podlažia je prízemie objektu členitejšie. Od východu na západ prechádza domom pozdĺžna os – chodba, na ktorú nadväzujú jednotlivé funkčné segmenty. „Koncept tvorí striedanie voľných priestorov a uzavretých boxov, v ktorých sú servisné priestory. Celý interiér môže byť prepojený aj rozčlenený vďaka posuvným dverám, ktoré môžu centrálne chodbu variabilne predeľovať. Dispozícia sa však nečlení pravidelne na báze rastra, ale podľa funkčnosti jednotlivých častí,“ hovorí pán Valouch.

Od západu dispozične nasleduje segment relaxačný so saunou, ochladzovacou miestnosťou a multifunkčnou odpočivárňou, ktorú možno predeliť a využiť aj ako pracovňu či spálňu pre hostí. Nasleduje vstupný priestor, kam sa vchádza hlavným vchodom zo severu. Na os domu sa napája hala so šatníkom, toaletou a schodiskom. Ako poslednému segmentu sa smerom na východ chodba otvára obytnému priestoru s kuchyňou, jedálňou a obývacou izbou s priamym vstupom na krytú terasu.

Vonkajšie sedenie s výhľadom do krajiny má uzatvárateľné okenice, ktoré zaisťujú súkromie pred pohľadmi zvonku pri večernom posedení. Efektné osvetlenie led-diódovými pásikmi podčiarkuje krásu osa de nia objektu v krajine, vďaka nemu sa však chalupa stáva aj dominantou jasne viditeľnou z ďalekého okolia.

Príbeh kameňa

Nájsť pozemok, ktorý by vyhovoval majiteľom po všetkých stránkach, nebolo ľahké. Hľadanie zaviedlo klientov do miest, kde pán domu trávil detstvo, okrem iného aj hrou v miestnom bridlicovom lome. Kameň jeho detstva dnes tvorí fasádu pilierov chalupy. „Prevádzka lomu je v súčasnosti veľmi obmedzená, napriek tomu sa nám podarilo kameň získať,“ dodáva architekt.

Pochopiteľne, má pre majiteľa inú citovú hodnotu ako napríklad žulová dlažba, ktorá obklopuje stavbu po obvode. „Počas realizácie sme sa z prevádzkových dôvodov rozhodli zrušiť odkvapy. Sneh by ich počas dlhšej neprítomnosti mohol odtrhnúť. Preto z južnej časti strechy steká voda priamo do kameňov a zo severnej, ľahko svahovitej strany je v dlažbe ukryté betónové koryto s roštom,“ hovorí Ing. arch. Valouch.

Severojužná orientácia sa zdá pre obydlie ideálna, napriek tomu jednu drobnú chybu pozemok má – na exponovanom mieste v otvorenej krajine značne fúka. Našťastie majitelia pragmaticky s krásnym pozemkom prijali aj tento drobný handicap.

Stavba získala jemne upravené okolie vďaka citlivému prístupu záhradnej firmy Ateliér Partero, ktorá navrhla trojvrstvovú záhradu – automatická kosačka prechádza nepretržite v najbližšom okolí domu, stredná vrstva sa kosí šesťkrát ročne a vzdialenejšia časť pozemku, ohradená drevenými kolíkmi namiesto plota, voľne prechádza do lúky upravovanej raz ročne.

Technické údaje
Zastavaná plocha: 140 m2
Konštrukcia: prízemný objekt bez podpivničenia, základy betónové monolitické; piliere murované, čiastočne s monolitickým stužovacím jadrom; fasáda – obklad z bridlice v kombinácii s lamelami zo sibírskeho smrekovca, atypický drevený krov
Výplne otvorov: okná, vonkajšie dvere – hliníkové rámy s termoizolačným trojsklom, vnútorné dvere posuvné, vyrobené na mieru
Vykurovanie: centrálne, elektrický kotol, dlážkové teplovodné kúrenie; kozub s vložkou
Autori:
Jiří Opočenský (* 1978), Štěpán Valouch (* 1977)
Oba sú absolventi Fakulty architektúry ČVUT Praha, v roku 2007 založili architektonickú kanceláriu ov-a. V roku 2012-2013 spoločne viedli ateliér ZAN na Fakulte architektúry ČVUT. V kancelárii ov-a dnes pracuje 8 architektov. V roku 2015 boli nominovaní na cenu Miesa van der Rohe za Spolkový dom Slavonice, cenu Európskej únie za súčasnú architektúru. Cenu udeľujú od roku 1987 raz za dva roky Európska komisia, Európsky parlament a Nadácia Miesa van der Rohe v Barcelone ako uznanie a ocenenie kvality architektonickej tvorby v Európe.
Kontakt: www.ov-a.cz

Foto: Tomáš Souček

Súvisiace články

Kľúčové slová

Zanechte vzkaz

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *