Návrh domu v malej slovenskej obci presahuje obzor dnešnej štandardnej rodinnej zástavby, a to tak vonkajšou formou, ako aj vnútorným usporiadaním. Jeho cieľom bolo vytvoriť atypické bývanie s inšpiratívnym prostredím na kreatívnu prácu.

Neštandardné boli už východiskové podmienky – investorom je jeden z autorov projektu, dom bude slúžiť jemu a jeho partnerke. Je súčasťou komplexu šiestich rodinných domov, zoradených pozdĺž spoločnej prístupovej cesty na dlhom úzkom pozemku v pravidelnom rytme dom – záhrada – dom – záhrada…

Skupina tvorí malú intímnu enklávu v staršej záhradnej štvrti s domami z počiatku osemdesiatych rokov 20. storočia. Snahou bolo využiť potenciál prostredia, najmä výhľad do okolitej krajiny, a pritom zachovať maximálne súkromie. Stavbu umiestnili na severnom okraji parcely, pri vstupe na pozemok je ešte miesto na vonkajšie automobilové státie. Atypický tvar je parafráza na sedlovú strechu, ktorej hrebeň je orientovaný diagonálne a stúpa od severozápadu až po najvyšší bod stavby na juhovýchodnom nároží.

Už ste videli? Bývanie na vyhliadke

Južné priečelie získalo výrazný lichobežníkový profil, ktorý spolu s hladkou bielou fasádou a veľkým presklením definuje tvár domu. Dom sa nechce uzatvárať do seba, ale komunikovať s okolím. Navrhli ho ako maximálne otvorený, s voľnými priehľadmi do poschodia a von do zelene. Významným, skôr sociálnym než architektonickým počinom bola eliminácia plotov. S niektorými susedmi stavebníci plot vôbec nepostavili, s niektorými ho znižovali na polovičnú výšku, čo je dôkaz dobrých medziľudských vzťahov.

Na otvorenej scéne

Diagonálne línie, čisté hladké plochy a čo najjednoduchšie tvary prechádzajú aj do interiéru. Hneď od vstupných dverí cez malé zádverie vidno do veľkej spoločnej obývacej časti, vybavenej sedením, kozubom a na zákazku vyrobeným telesom, ktoré spája kuchynskú linku a jedálenský stôl. Je tu len nevyhnutný nábytok a celý priestor má charakter divadelnej scény, kde dominuje záplava bielej farby a atmosféra, utváraná predovšetkým hrou svetla prichádzajúceho oknami z niekoľkých strán. Večer hlavnú úlohu preberá osvetľovacie teleso, navrhnuté špeciálne pre tento priestor.

Diagonálne línie, čisté hladké plochy a čo najjednoduchšie tvary prechádzajú aj do interiéru.

Do konceptu dramatickej scény zapadá aj otvorené schodisko, ktoré vedie do galérie s pracovňou, spálňami a kúpeľňami. Spálne uzavreté priečkami majú intímnejší charakter, aj tu však zostáva vybavenie striedme a ich najväčším pôvabom je pekný výhľad. Napohľad sa to zdá neuveriteľné, dom však plánovali prevažne ako svojpomocnú stavbu, preto má jednoduchú murovanú konštrukciu, železobetónový strop a drevenú strešnú konštrukciu, ktorá využíva ľahko dostupné materiály a technológie. Aby sa dodržal kompaktný čistý tvar aj v interiéri bez viditeľného krovu, použili priehradové strešné väzníky, prispôsobené atypickému tvaru strechy.

Ďalšie zaujímavá návšteva: Dom so štvrtou dimenziou

Jedinečný dizajn domu dopĺňa aj strešná krytina z bielej tekutej membrány, prvýkrát na Slovensku realizovaná na sedlovej streche. Zjednotenie povrchu strechy a fasády vytvára napohľad monolitickú formu, ktorá dáva architektúre výrazný charakter.

Technické údaje
Zastavaná plocha: 117 m2
Úžitková plocha: 173 m2
Konštrukcia: železobetónové základové pásy a základová doska, murovací systém Heluz, obvodové steny zateplené šedým polystyrénom, fasáda – biela akrylátová omietka, čierny lepený keramický obklad, priečky murované so sadrokartónovým a dreveným obložením, zastrešenie – kombinácia priehradových väzníkov a priečnych väzníc, schodisko železobetónové
Výplne otvorov: presklené plochy s izolačnými trojsklami, pevne zasklené, otočné i posuvné, hliníkové rámy s čiernou povrchovou úpravou, zatienenie vnútornými textilnými roletami, bezfalcové dvere atypické otočné i posuvné biele (povrchovo upravené interiérovou farbou na steny)
Vykurovanie, technológia: aktívna rekuperácia vzduch /vzduch, vzduch/ voda s ohrevom teplej vody, vykurovaním a chladením, doplnkové kúrenie: elektrické dlážkové vykurovanie, kozub s kozubovou vložkou
Autori:
Peter Gonda (1981)
Absolvent Fakulty architektúry STU v ateliéri Mária Žitňanského, po dokončení štúdia s ním autorsky spolupracoval. Získal niekoľko ocenení v študentských a profesionálnych architektonických súťažiach.
Márius Žitňanský (1952)
Významný slovenský architekt a pedagóg na Fakulte architektúry STU, je autor alebo spoluautor mnohých oceňovaných diel, k najúspešnejším patrí administratívna budova Montex v obci Rovinka (spolupráca Peter Gonda).
Kontakt: Žitňanský Gonda Architects, www.zgarchitects.com

Foto: Matej Hakár

Súvisiace články

Kľúčové slová

Napíšte nám

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *