Navštívili sme novostavbu rodinného domu s pôdorysom, ktorý maximálne využíva tvarovo komplikovaný pozemok na konci ulice.

Prízemný dom s pultovou strechou obýva trojčlenná rodina. Pôvodne bývali v garsónke s pôdorysom 27 m2 na rušnej ulici, potom sa presťahovali do väčšieho bytu, stále to však nebolo ono. Nakoniec zvažovali kúpu väčšieho bytu alebo stavbu domu. Druhý variant nakoniec zvíťazil.

„Začali sme obchádzať nehnuteľnosti a prešli sme si pár bytov na periférii. Na developerských projektoch nám nevyhovovalo vyhotovenie, malé rozmery a pochybná kvalita stavby,“ spomína pani domu na obdobie intenzívneho hľadania. „Keďže sme športovo založení, riešili sme i umiestnenie bicyklov a športového náčinia, takže k bytu by sme potrebovali aj garáž. Došli sme k záveru, že výhodnejšie bude vydať sa cestou vlastného domu. Začali sme obchádzať dediny v okolí, zaujímala nás vybavenosť lokality, škola, škôlka.

Zvíťazilo slnko a cena

Pri pátraní po parcele zohrala úlohu cena aj charakter pozemku. Majitelia oceňujú dostatok slnka i výhľad, pritom sa dostali na štvrtinu ceny pozemku v meste. „Mali sme šťastie na architektov z ateliéru AIR. Podarilo sa im vytvoriť dom podľa našich predstáv. Chceli sme jednoduchý účelný dom a sme absolútne spokojní,“ pochvaľuje si pán domu.

Stavba a dozor

Dom si majiteľ staval z betónových škrupinových tvárnic sám, iba s jedným murárom a pomocníkom. S touto technológiou mal málokto skúsenosti. Špecifický bol napríklad rozvod elektroinštalácie, pretože do škrupinových tvárnic sa nereže drážka, ale káble sa vedú vnútri v betóne. Stavba trvala rok a pol. Stavebný dozor si pán domu vykonával sám, pomohla i manželka. „Som rada, že mám takého šikovného muža,“ smeje sa.

Ďalšie zaujímavá návšteva: Nekompromisný v požiadavkách

Dispozícia

Hlavná obytná miestnosť domu je maximálne otvorená. Architekti využili priehľad na južný svah s riečkou a panorámu s kostolom, ktorý pomocou presklenia a subtílneho rámu zarámovali do „realistického obrazu“. Súčasťou obývacej izby je kuchynský kút, ktorý je presklením otvorený k príjazdovej komunikácii, takže majitelia majú prehľad o všetkom, čo sa okolo domu deje. A aby zároveň neprišli o súkromie, zaclonili architekti presklenú plochu debničkou s okrasnými rastlinami.

Dom sa delí na dve časti, a to na časť rodičovskú a časť detskú, respektíve hosťovskú, účelovú. Na ľavej strane od vchodu, v detskej časti, nájdete vedľa dverí na toaletu vstup do technickej miestnosti ukrývajúcej technické zázemie domu (tepelné čerpadlo, rekuperačnú jednotku a elektrický rozvádzač). Naproti sú dvere do pracovne, detskej izby a kúpeľňa s vaňou. V rodičovskej časti – napravo od vchodu – umiestnili spálňu s oknom orientovaným na sever, saunu, kúpeľňu a vonkajšiu terasu s priamym vstupom do WC. Zvonku je prístupná garáž, ktorá slúži aj ako sklad.

Budova maximálne kopíruje tvar pozemku, takže pri troche zveličenia pripomína chobotnicu, ktorá sa rozpína a stenami vymedzuje priehľady a tvary tak, aby čo najviac zapadali do miesta.

Už ste videli? Dom so štvrtou dimenziou

Interiér svojpomocne

Majiteľ domu je stolár, preto si okrem stoličiek a pohovky všetko vyrobil sám. Invencia majiteľa sa podpísala na mnohých detailoch, vytvoril napríklad kvetináč s bylinkami a akváriom, ktorý oddeľuje kuchynskú časť od zvyšku hlavnej obytnej miestnosti. Poctivú stolárčinu v interiéri vidno na každom kroku.

Vykurovanie a zdroj tepla

Dom striktne rozdelili na vykurovanú a nevykurovanú časť, aby čo najviac znížili náklady na vykurovanie. Z trvalo obývanej a vykurovanej dispozície je vyčlenená nevykurovaná garáž. Vodné dlážkové kúrenie je napojené na tepelné čerpadlo vzduch/voda a rekuperáciu. Keď architekti dom projektovali, blížili sa parametre k pasívnemu domu, z dôvodu zložitosti tvaru sa to však úplne nepodarilo. Prevádzkové náklady domácnosti sú aj tak oveľa nižšie ako v predchádzajúcom byte.

Technické údaje
Zastavaná plocha: 183 m²
Úžitková plocha: 132 m²
Vykurovaná dlážková plocha: 107 m²
Objemový faktor tvaru budovy A/V: 0,94
Merná potreba tepla na vykurovanie podľa PHPP: 34 kWh/(m² a rok)
Slovo architekta

Ing. arch. V. Táborský, PhD.

Dispozícia domu vychádza z tvaru južne orientovaného pozemku. Príjazdová komunikácia je zo severnej strany, do pozemku čiastočne zasahuje miesto na otáčanie áut. Chceli sme maximálne využiť parcelu, preto sme situovali dom s minimálnym odstupom priamo na uličnú čiaru a kryté parkovacie státie pred ňu predsunuli. Tvar hmoty domu sme koncipovali obdobne ako susedný už stojaci dom, aby ulica pôsobila ucelene.

Charakter domu utvára veľkorysé presklenie v jednoduchej fasáde s pristavanými objektmi terasy, garáže a krytého státia, ktoré sú zastrešené prevýšeným trapézovým plechom. Snažili sme sa objem domu minimalizovať a zároveň eliminovať zbytočné chodby.

Minimalistické poňatie je zrejmé pri pohľade na technickú miestnosť, ktorá v podstate miestnosť ani nie je, ide skôr o hlbokú skriňu. Racionálny prístup sa prejavil aj pri voľbe pohľadového muriva bez omietok, opatreného len náterom.

Kontakt: Ateliér AIR, Ing. arch. Aleš Jeřábek, Ing. arch. Vítězslav Táborský, PhD., www.air-atelier.cz

Foto: Jiří Hurt

Súvisiace články

Kľúčové slová

Napíšte nám

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *