Na začiatku bolo rozhodnutie postaviť dom podľa vlastných predstáv a držať sa rozpočtu. Sen o ideálnom bývaní mladej rodine splnila montovaná drevostavba, ktorá je netradične celá zateplená s využitím expandovaného polystyrénu.

Majitelia využili príležitosť a kúpili pozemok vo vyhľadávanej obci blízko Nitry. Vyžadoval síce veľa terénnych úprav, investícia sa však vyplatila.

Dom, ktorý takmer nebol

Manželia mali pri plánovaní vysnívaného bývania výhodu. Skúsenosti s bývaním v rodinnom dome už mali, takže do projektu novostavby zahrnuli všetko pozitívne, a zároveň sa vyvarovali chýb. Rozčarovanie prišlo s prvými cenovými kalkuláciami.

„Vedel som, že ak hrubá stavba bude stáť 200 000 eur, tak v konečnom dôsledku na dokončenie stavby potrebujeme trojnásobok. A to bolo pre nás neprijateľné,“ vysvetľuje majiteľ. Náhoda ho priviedla ku kamarátovi, ktorého stavebná firma realizuje montované drevodomy. Projekt spolu prepočítali a zistili, že drevostavba umožní zrealizovať bývanie v rámci stanoveného rozpočtu. „Ako prvá nás prekvapila cena domu. Okrem rýchlosti výstavby a ekologického aspektu nás oslovila aj možnosť realizácie podľa individuálnych požiadaviek, ktorých nebolo málo,“ vysvetľuje pán domu.

Dom postavili za 9 mesiacov. Hrubá stavba domu bola pritom hotová behom týždňa. Montované rodinné domy, okrem výhodnej ceny a rýchlosti výstavby, ponúkajú možnosť dosiahnuť výborné tepelnotechnické parametre. Drevostavba v Nitrianskych Hrnčiarovciach má takmer nulovú spotrebu energie. V porovnaní s domom, v ktorom bývali predtým, sú náklady na energie takmer o 34 % nižšie a úžitková plocha raz taká veľká.

Tiež sme navštívili: Domov pre tvorivého ducha

Smelé, ale efektívne riešenie

Majiteľ od začiatku plánoval zatepliť drevenú konštrukciu netradične, použitím expandovaného polystyrénu v sendvičovej konštrukcii medzi stojkami a krokvami na streche. Po konzultáciách s realizátorom a architektom obhájil výhody zateplenia drevostavby daným spôsobom.

„Bežne sa pri drevodome ako tepelnoizolačný materiál používa minerálna vlna. Počul som, že minerálna vlna môže po čase strácať tvar a neizoluje tak, ako predtým. Môže dochádzať k vlhnutiu či plesniveniu. Využitiu EPS na zateplenie drevostavby sa väčšina realizátorov vyhýba, pretože ide o proces náročný na precíznosť. Počíta sa každý milimeter, aby nevznikali tepelné mosty. Výsledok však stojí zato,“ vysvetľuje majiteľ.

Strešné okná vybavili systémom VELUX INTEGRA®, pomocou ktorého sa diaľkovo ovládajú okná aj predokenné rolety. Tento systém zároveň umožňuje automatické nastavenie tienenia a vetrania.

Taký spôsob využitia expandovaného polystyrénu považuje za zaujímavý aj Združenie výrobcov a spracovateľov expandovaného polystyrénu. „Ide o aplikáciu, ktorá nie je v praxi bežná, vidno však, že majiteľ využil dobré vlastnosti expandovaného polystyrénu: nízku hmotnosť, jednoduchú manipuláciu a jeho výborné tepelnoizolačné a mechanické vlastnosti, ktoré si zachováva počas celej životnosti,“ vyjadrila sa jeho predsedníčka Ing. Marta Strapková. Na stavbu sa použili kvalitné KVH profily – vysušené vysokoakostné hobľované hranoly, medzi ktoré sa umiestnila OSB doska.

Sendvičovú konštrukciu medzi nosnýrodinný mi stĺpikmi vyplnil grafitový polystyrén s hrúbkou 13 cm. Stena je uzatvorená OSB doskou, ktorá sa zateplila z vonkajšej strany grafitovým polystyrénom s hrúbkou 16 cm. Priestor medzi nosnými stĺpikmi zatepľovali manželia svojpomocne. Panely rezali odporovým drôtom s presnosťou na milimeter, následne ich zatláčali do konštrukcie. Proces bol o to zložitejší, že polystyrén vrstvili a spoje prekladali, aby sa vyhli možným tepelným mostom.

„S realizačnou firmou sme sa dohodli, že túto časť si spravíme sami. Mali skúsenosti len s minerálnou vlnou, ktorá povoľuje drobné nepresnosti. V prípade polystyrénu treba byť na milimeter presný, inak hrozia tepelné mosty a straty,“ vysvetľuje pán domu. Napriek náročnosti práce trojici stačil jediný víkend. „Keď po víkende prišli chlapi na stavbu, neverili vlastným očiam. Priestor medzi hranolmi bol vyplnený polystyrénom. Mysleli si, že to bude trvať tri týždne,“ objasňujú šikovní svojpomocní stavitelia.

Ďalšou výhodou použitia expandovaného polystyrénu na drevostavbe je jednoduchá a rýchla inštalácia drážok na vodu a elektrinu pomocou odporovej slučky. Expandovaný grafitový polystyrén netradične využili aj na zateplenie strechy. Tepelnoizolačná vrstva v hrúbke 40 cm zabraňuje nielen ochladzovaniu, ale aj prehrievaniu podstrešného priestoru. Výhoda zateplenia šikmej strechy polystyrénom je, že pokiaľ sú KVH profily dostatočne vysušené, nehrozí zošuchnutie tepelnej izolácie a vznik tepelného mosta.

Zdravá klíma na nezaplatenie

Majitelia si komfort bývania v drevostavbe zateplenej pomocou EPS nevedia vynachváliť. Pri výstavbe drevodomov sa minimalizujú mokré procesy, vďaka čomu nevzniká zbytočná vlhkosť. V jednotlivých miestnostiach umiestnili meteo stanice, ktoré permanentne merajú vlhkosť. Tá sa celý čas udržiava v optimálnom rozmedzí 45 až 55 %. Vhodne zvolená hrúbka tepelnoizolačného materiálu sendvičovej konštrukcie pomáha znižovať náklady na vykurovanie. Veľké presklené plochy orientované na juh zabezpečujú dostatok solárneho tepla počas chladných dní.

Už ste videli? Bývanie na vyhliadke

Doplnkovo sa objekt vykuruje pomocou teplovodného dlážkového vykurovania s nastaveným automatickým režimom alebo kachľovou pecou, ktorá dominuje obývačke. Izolácia z polystyrénu zabraňuje aj prehrievaniu interiéru v letných horúčavách. Majitelia si osvojili správny režim vetrania a tienenia počas dňa v lete, nepotrebujú tak ani klimatizáciu. V tomto smere pomáhajú s vetraním strešné okná, ktoré sa automaticky otvoria, keď teplota vonku klesne a nahromadené teplo sa odvetrá.

Zaujalo nás
Porovnanie ročnej spotreby plynu na vykurovanie a ohrev teplej vody v montovanom drevodome s ePS a murovanom staršom dome, v ktorej rodina žila predtým. Úžitková plocha drevostavby je dvojnásobná v porovnaní s plochou murovaného domu, náklady sú však takmer o 34 % nižšie. Hodnoty sa porovnávali pri bežnom užívaní domácnosti štyrčlennou rodinou.

Priestor pre každého člena rodiny

Architektka Martina Mrkvicová navrhla drevostavbu vrátane interiéru podľa predstáv a požiadaviek mladej rodiny. „Keď ma majitelia oslovili s ponukou spraviť projekt na ich rodinný dom, mali predstavu o budúcom bývaní. Napriek tomu si po vzájomnom dialógu nechali vždy poradiť,“ spomína architektka.

Úžitková plocha prízemia 300 m2 umožnila vytvoriť veľkorysé izby pre všetkých členov rodiny i atraktívnu spoločenskú miestnosť s rafinovaným jedálenským stolom. V predchádzajúcom dome boli detské izby umiestnené na poschodí, čo majiteľom prekážalo. Preto sa rozhodli umiestniť dennú aj nočnú časť na prízemie. Schodisko prepája prízemie s malou pracovňou s veľkosťou 20 m2, z ktorej je otvorený výhľad do obývacej izby. Domáca pani mala požiadavku na samostatnú kuchyňu, ktorú možno uzavrieť. „Jedna z najdôležitejších vecí pre nás bola uzatvárateľná kuchyňa oddelená od obývacieho priestoru. Druhé najdôležitejšie kritérium bola veľkosť miestností. Vedeli sme, že detská izba s pôdorysom 10 m2 nebude priestranná,“ dodáva pani domu.

„Úloha architekta je korigovať predstavy klienta tak, aby výsledok bol estetický i praktický. Čo sa v tomto prípade podarilo. Spolupráca na interiéri pokračovala neskôr aj v exteriéri, výsledok tak pôsobí harmonicky a všetko sa navzájom dopĺňa,“ vysvetľuje architektka Martina Mrkvicová.

Dostatok denného svetla a čerstvého vzduchu

Počas teplých dní trávi rodina väčšinu času pri bazéne, vedľa ktorého postavili letnú kuchyňu s potrebným zázemím. Dostatok denného svetla a čerstvého vzduchu si však chceli dopriať aj v dome. Zimná záhrada mala byť pôvodne otvorená terasa, majitelia si to napokon rozmysleli. Terasu uzavreli preskleným portálom. Drevené okná s trojsklom pomáhajú vyhrievať dom pomocou solárnych ziskov v zimnom období. V lete sa chránia pred prehriatím interiéru screenovým tienením. Na zimnú záhradu nadväzuje priestranná obývacia izba s jedálenskou časťou.

Jednopodlažný dom je otvorený až po strechu. Centrálny priestor si žiadal presvetlenie aj cez strechu. Strešné okno osvetľuje aj pracovňu na poschodí. Denné svetlo dopriali aj tmavému priestoru kúpeľne a vstupnej haly. Tmavé miesta príjemne presvetľujú svetlovody. Navyše šetria energiu, keďže cez deň netreba svietiť umelým svetlom.

S komfortom života v drevostavbe zateplenej EPS je štvorčlenná rodina výsostne spokojná. Podľa ich vlastných slov, nepotrebujú chodiť ani na dovolenku. Všetko potrebné vyžitie majú doma. Nedávno dokúpili susediaci pozemok, ktorý budú využívať ako úžitkovú záhradu na dopestovanie vlastnej zeleniny a ovocia.

Foto: Martin Matula

Súvisiace články

Kľúčové slová

Napíšte nám

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *