Rekonštrukcia domu podľa návrhu Ing. arch. Petra Osičku získala čestné uznanie v súťaži Stavba roka Zlínského kraja.

Rodičia s dvomi malými deťmi a dospelým synom sa už nechceli tlačiť v panelovom byte, a tak si našli rodinný dom v starej zástavbe. Páčila sa im záhrada i lokalita. Jediným nedostatkom bola malá obytná plocha. S pomocou architekta si však teraz užívajú 300 metrov štvorcových. „Celý život som strávil v paneláku, preto som si povedal, že do štyridsiatky si kúpim rodinný dom. Keď sa nám potom okrem toho narodili ďalšie dve deti, nebolo nad čím rozmýšľať,“ rozpráva majiteľ.

Do oka im padol rodinný dom zo 60. rokov, ktorý stál na sedemstometrovom pozemku na kopci s krásnym výhľadom. Dom samotný mal úžitkovú plochu iba 64 m2, ale nakoľko spĺňal všetky ostatné želania rodiny, s kúpou neváhali. Dom je súčasťou „zástavby“ rovnakých objektov a týchto niekoľko identických domov prepožičiava ulici svoje osobité čaro. Projekt zverili do rúk miestneho architekta Ing. arch. Petra Osičku, ktorý navrhol pomerne neštandardné riešenie.

„Mohli sme starý dom zbúrať a postaviť namiesto neho nový, tým by sa však toto čaro porušilo,“ hovorí architekt. Po dohode s investorom zvolili variant, kde časť starej stavby ponechali a nadstavali na ňu novú, otvorenú. „Tak, aby pôvodná časť ešte stále pasovala k ulici a nová, dispozične aj priestorovo čo najviac uvoľnená, poskytovala možnosť moderného bývania. A aby sme dom ešte viac roztancovali, tak sme tieto dve časti vzájomne pootočili,“ dopĺňa architekt.

Prvé poschodie a prízemie domu zo strany ulice je ponechané v pôvodnom tvare aj pôdoryse. Smerom do záhrady je prízemie obstavané a pootočené a súčasne je pod ním pristavané jedno poschodie. Rekonštrukcia trvala rok a pol a jej výsledkom je trojposchodový dom, ktorý poskytuje dostatok priestoru.

Tiež sa pozrite: Citlivá rekonštrukcia pamiatkovo chránenej chalupy

Veľkorysý priestor zariadený v duchu minimalizmu

Stiesnený pocit z panelákovej predsiene si majiteľ vykompenzoval priestrannou halou s dlážkovým vykurovaním. Pri hale sa nachádza malá pracovňa. Z haly sa vchádza aj do garsónky syna. Hlavný obytný priestor je situovaný už v prístavbe, kde vznikol dostatok miesta na kuchynský kút, jedálenský stôl a obývaciu časť. Celá čelná stena je presklená s výstupom na terasu. Do prvého poschodia vedie otvorené schodisko, ktoré celý priestor ešte viac odľahčuje. Na prvom poschodí, ktoré sa rozkladá na pôvodnom pôdoryse 8 × 8 metrov, sa nachádzajú spálne rodičov a detí a spoločná kúpeľňa.

Prízemie pre zábavu aj odpočinok

Prízemie slúži nielen ako technické zázemie, ale predovšetkým ako relaxačná a herná zóna s hračkami, žinenkami, biliardovým stolom a saunou so sprchovým kútom. Herňa aj sauna majú vlastný priamy vstup na terasu a súčasne do záhrady.

Energeticky úsporná rekonštrukcia

Pri rekonštrukcii boli použité izolačné tehly Porotherm, preto fasáda nevyžadovala ďalšie dodatočné zateplenie. Pretože je dom naozaj veľký, s množstvom veľkoformátových okien, ktorými aj napriek trojitému zaskleniu k určitým tepelným stratám prichádza, rozhodol sa majiteľ investovať do tepelného čerpadla a záložného elektrokotla. Toto riešenie zvolil aj z ekonomických dôvodov do budúcnosti, aby si na dôchodku prevádzku domu finančne mohli dovoliť. Dom je vykurovaný čiastočne radiátormi a čiastočne dlážkovými konvektormi.

Vďaka veľkému množstvu okien je dom svetlý a vzdušný. Majitelia zvolili drevené okná s trojitým zasklením, ktoré majú zvonku aj zvnútra bezpečnostnú fóliu. Napriek tomu, že je v dome rozvedená príprava na klimatizáciu, majitelia nie sú jej priaznivcami, a tak siahli po tienení. „Pri takom množstve okien je kvalitné tienenie nevyhnutné. S jeho pomocou udržíte optimálnu teplotu a vytvoríte príjemnú vnútornú klímu,“ hovorí David Žabčík zo spoločnosti Climax, ktorá je overeným výrobcom tieniacej techniky a ktorej tienenie majitelia použili.

Tienenie terasy zabezpečuje kazetová markíza Scrigno vybavená vetrovým senzorom a diaľkovým ovládaním. Pri náhlej zmene počasia senzor markízu automaticky zatiahne, a tým ju chráni pred poškodením. Z vnútornej strany sú na oknách látkové rolety Apollo, v spálni dvojité plisé. Deti majú na oknách zatemňujúce látkové rolety Orion s motívom nočnej oblohy.

Ďalší zaujímavý článok: Zbúrať alebo rekonštruovať

Foto: majitelia domu, Climax

Zanechte vzkaz

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *