Mladá rodina bývala pôvodne v byte v starom veľkomestskom dome. Bol to priestranný byt s balkónom, kde bolo všetko na dosah – verejná doprava, škola, lekárska starostlivosť, práca… „Nič nám tam v podstate nechýbalo, keď však prišli deti, rozhodli sme sa presťahovať do rodinného domu, aby mohli behať po záhrade,“ spomína pani Klára.

Manželia pôvodne uvažovali o kúpe novostavby za mestom, neskôr však prevážili argumenty pre hlavné mesto. „Veľa času by sme strávili dochádzaním, vrátili sa až večer, a načo by nám tá záhrada bola?“ opisuje rozhodovanie Klára. Riešenie? Kúpiť starší dom a zrekonštruovať ho.

Nie každý chce novostavbu

Rekonštrukcia domu býva často drahšou a zložitejšou cestou, to však neznamená, že odradí hneď všetkých. „Novostavby z katalógov, ale ani hotové domy po rekonštrukcii sa mi veľmi nepáčili. Stálo by to veľa peňazí a v budúcnosti by sme pravdepodobne také bývanie chceli prerobiť podľa vlastných predstáv,“ vysvetľuje Klára dôvod, prečo sa s manželom Robertom rozhodli pre túto cestu.

Dom nemal byť ani veľký, ani malý, ale hlavne situovaný už v staršej zastavanej mestskej časti, aby im za hlavou nevyrástla nejaká priemyselná hala. Všetky tieto požiadavky nakoniec splnil dom, v ktorom býva rodina s dvomi deťmi už druhý rok. „Táto časť má priateľskú dedinskú atmosféru, a pritom je súčasťou mesta, takže nemusím dlho dochádzať do práce,“ hodnotí Klára.

Zhruba rok potom vraj trval výber firmy a architekta, ktorí by sa o rekonštrukciu postarali. „Niektorí sa do toho nechceli pustiť alebo len za spracovanie projektu požadovali príliš vysokú čiastku. Nakoniec sme oslovili ateliér Sféra, pretože sa nám páčil vedľajší dom, ktorého rekonštrukciu navrhli práve oni,“ opisuje Klára, podľa čoho sa rozhodli. A s architektmi si vraj hneď padli do oka.

Na západnej strane tvarovo zjednodušili prístavbu domu, ktorá slúži ako hlavný vchod. Tmavo obložená prístavba je teraz výrazne kontrastuje hlavnej časti domu

Zostali len obvodové steny

Vrátiť domu šmrnc a dušu – tak by sa dala skrátene vysvetliť predstava majiteľov. Výsledok bol, že z domu zostali takmer len obvodové múry. Rekonštrukcia však zároveň odkryla rad prekvapení, ako napríklad starú klenbu medzi súčasnou predsieňou a kuchyňou, ktorou sa pôvodní majitelia snažili na rozdiel od tých súčasných zakryť. V úplne pôvodnom stave bola aj zachovaná pivnica, ktorá slúžila (a naďalej slúži) ako malá vinárnička. Iné objavy už až tak príjemné neboli. „Keď sa začalo zasahovať do stien, tak sme objavili miesta, kde zrazu chýbali tehly a miesto nich sme našli kúsky dreva“, popisuje jeden z problémov Klára.

Najdôležitejšia časť domu? Úložné priestory

Rekonštrukcia trvala zhruba rok a dom zmenila takmer na nepoznanie. Niektoré priechody boli zamurované, iné naopak prebúrané. Hneď za dverami bývala pôvodne malá kuchyňa a za ňou priechodná izba. Z kuchyne je dnes praktická úložná miestnosť a z priechodnej izby útulná izba pre hostí. Najväčšie zmeny však čakali prvé poschodie, kam sa pôvodne dalo dostať iba po strmom schodisku. Tu bola k dispozícii len jedna izba, malá kúpeľňa a zvyšok bol pôjd s trámami pod strechou.

„Z pôvodnej izby vznikla naša spálňa. Architekti tu pridali dve detské izby, komoru a kúpeľňu. Mali sme obavy, aby izby nepôsobili stiesnene kvôli tomu, že sú pod šikmou strechou, ale nie je to tak,“ opisuje nový stav Klára a s nadšením ukazuje tajnú skrýšu, ktorá slúži ako úložný priestor. Tých vraj nie je nikdy dosť.

Časť vybavenia domu (najmä v obývacej izbe) pochádza z pôvodného bytu rodiny. Niektorý nábytok vyrábal stolár na mieru, okrem kuchyne napríklad aj skrine v predsieni, spálni a kúpeľni

Myslieť aj na starobu

Ďalšou podstatnou zmenou k lepšiemu bola prestavba pôvodne priechodnej izby na prízemí, ktorá v súčasnosti slúži ako hosťovská, predovšetkým pre rodičov Kláry či Roberta, keď prídu na návštevu. V budúcnosti bude plniť funkciu hlavnej spálne, aby majitelia v starobe nemuseli behať hore a dole po schodoch. Na prízemí sa navyše nachádza priestranná kúpeľňa, dom tak môže plnohodnotne slúžiť ako bezbariérový, čo bolo aj jedným z hlavných želaní majiteľov.

Zvonku na nepoznanie

Podstatných zmien sa dočkal dom aj zvonku. Na západnej strane domu bola tvarovo zjednodušená prístavba domu, ktorá slúži ako hlavný vchod. Dôležitým krokom bola aj výmena plastových okien za drevené a úprava ich proporcií. Na prízemí vymenili okno v súčasnej kuchyni za vchod priamo na záhradu, vďaka čomu sa šikovne prepojil interiér s exteriérom. Na prvý pohľad je zrejmé, že sa úplne premenila fasáda domu. Zmizli pôvodné pruhy pieskovcových farieb a pribudla hlavná rímsa a ďalšie plastické prvky v tmavom odtieni. Prístavba teraz výrazne kontrastuje hlavnej časti domu. Dom pôsobí elegantne a dobre zapadá do okolitej zástavby.

Dlážka ako manželský kompromis

Časť vybavenia domu pochádza z pôvodného bytu rodiny. Niektorý nábytok vyrábal stolár na mieru, napríklad kuchynské skrinky (podľa návrhu ateliéru Sféra) alebo skrine v predsieni, spálni a kúpeľni. Dlážka je výsledok kompromisu medzi predstavami manželov. Čiastočne ju tvoria dubové trojvrstvové lamely celoplošne lepené a čiastočne keramické dlaždice, ktoré si majitelia doviezli z Talianska. Vykurovanie v prízemí zabezpečuje dlážkové kúrenie, na prvom poschodí radiátory. V obývacej izbe je umiestnený kozub, z ktorého vedie prieduch hore na poschodie, kde vyhrieva chodbu.

Aj záhrada sa prebudila

Čo sa záhrady týka, dočkala sa nového trávneho koberca, pod ktorým sa ukrýva nádrž na dažďovú vodu na polievanie. Došlo aj na vyrúbanie tují a ihličnanov a odstránenie nevzhľadného skleníka nalepeného na stenu domu pri kuchyni. Klára si naopak priala zachovať staršie ovocné stromčeky: „Chutné jabĺčka z nich nie sú, ale vyzerajú krásne, keď to všetko kvitne“, vysvetľuje. Celú jednu časť záhrady  vyhradili na pestovanie byliniek a zeleniny. „Skôr sme odoberali farmárske debničky, dnes nemusíme, veľa si vypestujeme sami,“ pochvaľuje si Klára.

Úplná spokojnosť

Dom po rekonštrukcii splnil všetky očakávania rodiny. „Jediná vec, ktorú sme zle zvolili, je svetlá dlažba na terase. Ľahko sa zašpiní a zle sa čistí, „hovorí po našom dlhšom naliehaní Klára. „Okrem toho by sme však nič nemenili,“ dodáva jedným dychom.

Technické údaje
Úžitková plocha: 162 m2
Zastavaná plocha: 133 m2 RD + garáž 43 m2
Konštrukcia: murovaná konštrukcia z CP + zateplenie 160 mm
Výplne otvorov: okna drevené s trojsklami, dvere drevené
Vykurovanie: vykurovanie plynovým kondenzačným kotlom, 1. NP dlážkové vykurovanie, 2. NP radiátory, teplovzdušná kozubová vložka

Autori projektu: Ateliér Sféra
Ing. arch. Tomáš Stránský, Ing. arch. Martin Rezek, Ing. Vít Spálenský, Ing. arch. Lucie Pňáčková, Ing. Martin Pospíšil
Kontakt: www.sfera-atelier.com, tomas@sfera-atelier.com

Text: Barbora Klocová
Foto: Robert Žákovič

Súvisiace články

Napíšte nám

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *