Keď majiteľ stavebnej spoločnosti objavil v blízkosti svojho bydliska zaujímavú parcelu, neodolal a rozhodol sa postaviť tu rodinné sídlo v pasívnom štandarde.

S južne orientovanou parcelou počítal pôvodne pre svojich klientov, nakoniec tu postavil vlastný dom. Projekt zveril Ing. Rostislavovi Kubíčkovi zo spoločnosti Vízia Ateliér, ktorý zohľadnil požiadavky rodiny a zároveň zúročil bohaté skúsenosti s projektovaním energeticky pasívnych domov. Samotnú stavbu si pán domu zaisťoval sám, vrátane stavebného dozoru, s architektom konzultoval náročnejšie detaily.

Správne umiestnenie

Na pozemok v existujúcej zástavbe je vstup zo severnej strany. Na južnej strane sa rozprestiera veľká záhrada zakončená malým „lesom“, ktorý vytvára 100 % súkromia. Záhrada je prirodzene skrytá zrakom okoloidúcich. Podarilo sa nájsť miesto v centre obce a vďaka celkovému usporiadaniu pritom zaistiť pocit súkromia. „Práve schopnosť správne zasadiť dom na pozemok má obrovský vplyv na užívací komfort,“ hovorí majiteľ.

Jednopodlažný nepodpivničený dom s obytným podkrovím na západnej strane doplňuje dvojgaráž so sedlovou strechou so sklonom 10° a na južnej strane drevená terasa, čiastočne krytá balkónom a presahom strechy domu. Vďaka komplikovanej stropnej konštrukcii sa podarilo vytvoriť variabilné prízemie, umožňujúce prepojiť kuchyňu s obývacou izbou a pracovňou a v prípade potreby oddeliť pracovňu i kuchyňu drevenou stenou. Možnosť súkromia pri príprave jedla je úžasná pri častých návštevách, kedy sa spoločnosť môže rozdeliť na skupiny v obývačke, kuchyni a na záhrade.

Návrh domu rešpektuje voliteľnú požiadavku na spoločné zdieľanie priestoru či súkromie. „My sme všetci radi pohromade, a tomu vychádza v ústrety koncept prepojených miestností. Ak naopak príde návšteva alebo chceme s manželkou niečo v pokoji prebrať, využijeme posuvné drevené steny, ktorými môžeme jednotlivé priestory operatívne oddeľovať.“

Usporiadanie podkrovia

Usporiadanie horného poschodia sa funkčne delí na tri zóny: spálňu rodičov so šatňou a vlastnou kúpeľňou, izby dospievajúcich detí so spoločnou kúpeľňou a fitnes. Izby a spálne majú spoločný balkón s krásnym výhľadom na záhradu.

Energetika domu

Dom postavili v pasívnom energetickom štandarde. Dlážkové teplovodné kúrenie ohrieva tepelné čerpadlo napojené na zemný vrt a domu nechýba ani riadené vetranie. V technickej miestnosti pán domu v budúcnosti počíta s batériami na akumuláciu elektrickej energie zo solárnych panelov.

Technické údaje
Zastavaná plocha: 178 m2
Celková dlážková plocha: 181 m2
Konštrukcia: murivo z vápennopieskových tvárnic Kalksandstein (200 mm) s prerušením tepelného mostu v päte muriva, vonkajšie zateplenie 300 mm grafitového polystyrenu, samočistiacia fotokatalytická nanoomietka Baumit
Strecha: systém STEICO s nosníkmi, fúkaná celulózová izolácia, prevetrávaná medzera, hliníková šablóna Prefa aluminium, odkvapový systém Prefa aluminium ukrytý v izolácii
Výplne otvorov: drevo-hliníkové okná Internorm s trojsklami, rámy v rovine tepelnej izolácie (tzv. predsadená montáž)

Foto: Jiří Hurt

Kľúčové slová

Zanechte vzkaz

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *