Blíži sa čas prázdnin a dovoleniek a s tým rastie záujem o posedenie na záhrade. Samozrejme, nesmie chýbať ani letná kuchyňa, priestor na grilovanie a pult na osviežujúce drinky. Architektka Jana Nádravská predstavuje svoju realizáciu.

Inšpiráciu pre návrh letnej kuchyne dodalo už samotné miesto. Priestor na pomedzí lesa a záhrady, kde vnímate blízkosť lesa, cítite jeho príjemnú klímu a zároveň ste pod strechou a krytý pred kliešťami. Stavba je umiestnená v rohu pozemku a už z diaľky pôsobí veľmi impozantne. „Ide o nepravidelný roh, pôdorys túto nepravidelnosť opisuje a vyrovnáva ju asymetrickým skladom záhradného nábytku,“ vysvetľuje na úvod architektka.

Pohostenie

„Majitelia tohto rodinného domu pre mňa mali jasné zadanie – vytvoriť na záhrade inšpiratívny priestor na grilovanie a odpočinok, predovšetkým v letných mesiacoch, kedy sa južná rozpálená terasa stáva úplne neobytnou,“ rozpráva architektka. Miesto na stavbu už mali vopred vybrané, pôvodne tu bolo ohnisko na opekanie špekáčikov, ktoré postupne prestali využívať kvôli veľkému výskytu kliešťov v okolí. Chceli mať na záhrade krytý záhradný altánok na odpočinok, ale nakoniec všetko dopadlo inak.

Slovo majiteľky: „Mať na záhrade veci, ktoré rodinu sprevádzajú dlhší čas a ktoré majú možnosť niekde v pokoji dožiť, mi príde veľmi ľudské a nemrzí ma, že na fotkách všetko nepôsobí tak dokonale ako v katalógu.“

Architektka navrhla stavbu, ktorá nemá žiadne ozdobné romantické príkrasy. Jednoduchú formu vytvorili aj základné použité materiály, ktoré ladia s priľahlou zeleňou a lesom v pozadí. Návrh bol prijatý a pani domu nadchla predstava varenia na čerstvom vzduchu. Z miesta na opekanie špekáčikov sa stala tak -mer plnohodnotná záhradná kuchyňa s ohnis kom na grilovanie.

Vybavenie

Kuchynskú linku architektka riešila spoločne so všetkými potenciálnymi užívateľmi: „Prvotný návrh linky bol tvarovaný do písmena L s pracovnou doskou z pohľadového betónu, v ktorom by bol vyliaty aj drez a ohnisko na grilovanie. Nad ohniskom by visel kovový digestor s ťahom nad strechu. Tento návrh bol z finančných dôvodov zamietnutý. Po konzultáciách so stolármi nakoniec padla voľba na hotový kovový ponk s pracovnou doskou z dubovej škárovky, do ktorého som nechala vložiť drez. Myslím, že použitý materiál sa po dvoch sezónach osvedčil a bude časom získavať zaslúžilú patinu. Inak sa stavba pri realizácii nedočkala výrazných zmien a bola zhotovená podľa pôvodného návrhu.“

Na vybavenie letnej kuchyne sa vždy hodia okrem nových aj staršie kusy nábytku. Majiteľka vytiahla staré režisérske kresielka a ušila na ne nové poťahy. Plánuje zavesiť na trámy hojdacie kreslo, ale zatiaľ sa na siestu využíva stará sedačka, ktorá svoje poslanie údajne veľmi dobre plní. Kuchynský ponk doplnila dubovými policami s industriálnym kovovým kotvením a starou lampou. Osvetlenie obstarali obrátené kvetináče a žiarovky.

Autorka:
Ing. arch. Jana Nádravská (1988)

Pochádza z Českých Budejovíc, vyštudovala Fakultu architektúry na VUT v Brne. Už počas štúdia pracovala na rôznych projektoch, a preto zo školy zamierila rovno „na voľnú nohu“. Venuje sa predovšetkým rekonštrukciám, interiérom a obytným stavbám. Teraz žije v Prahe a snaží sa pracovať aj počas rodičovskej „dovolenky“.

Tiež si prečítajte: Zásady zdravého kompostovania

Foto: Jana Nádravská

Súvisiace články

Kľúčové slová

Napíšte nám

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *