Malý dom na prvý pohľad zaujme prepojením s priľahlou cestou pomocou dreveného mostíka. Krytá lávka umožňuje pohodlný vstup do domu, a to aj v zimnom období. Motív lávky je v danej lokalite navyše rozšírený tradičný prvok.

Pozemok, na ktorom sa dom nachádza, leží v nadmorskej výške 925 m. Je pomerne zvažujúci sa, a to v smere východ – západ, a klesá smerom od komunikácie k plytkému údoliu, ktorým preteká potok. Dom stojí uprostred pozemku na mieste, kde sa prudký svah zmierňuje a vytvára terasu. Stavba je usadená na hrane tejto terasy tak, aby okná poskytovali nerušený výhľad na neďalekú obec. Konštrukčne ide o drevostavbu s difúzne otvoreným obvodovým plášťom. Prevládajúcim materiálom nosných konštrukcií je sušené smrekové rezivo.

Jednoduchosť a tradícia

Dvojpodlažný dom so sedlovou strechou stojí na sokli polozapustenom do terénu, ktorého časť slúži ako pivnica. Sokel a dom sú z rôznych materiálov, aby stavba nepôsobila príliš masívne. Okná a ich ostenie majú kontrastnú bielu farbu, čo zodpovedá miestnej tradičnej architektúre. S oknami ladí aj krytá prístupová lávka obložená svetlou plechovou krytinou. Hrebeň strechy je orientovaný kolmo na svah, hoci sa pôvodne uvažovalo o rovnobežnej orientácii vzhľadom na začlenenie domu do krajiny. Majitelia si totiž priali peknú vyhliadku.

Slovo autora
„Táto realizácia je pre nás jedinečná tým, že sme mali možnosť chatu vyskúšať na vlastnej koži, keď nám ju investor požičal na zimné prázdniny. Hlavný prvok návrhu – krytá vstupná lávka – svoju úlohu plní. Tvorí nárazníkový priestor medzi vyhriatym interiérom a mrazivým vonkajším prostredím. Možno ju využiť na odkladanie lyží, saní a zasneženého oblečenia, takže do domu človek vchádza bez akéhokoľvek marasu,“ hovorí architekt Štěpán Jablonský.

Výhľad na Klínovec

Momentálne slúži dom na rodinnú rekreáciu, v budúcnosti by však mal umožniť trvalé bývanie. Dispozične je stavba riešená tradične – spodné poschodie je pobytové, horné so spálňami. Zvláštnosťou je len fakt, že sa do domu vstupuje horným podlažím cez krytú drevenú lávku. Horné izby umožňujú výhľady na okolité hory, spálňa majiteľov má navyše aj balkón.

Takmer celé spodné podlažie tvorí veľká pobytová miestnosť s kuchyňou a jedálňou, z ktorej možno vstúpiť cez pergolu na záhradu. Je presvetlená z troch strán – z východu, juhu a západu. Všetky pobytové miestnosti sú orientované na juh. Okná sú vybavené izolačnými dvojsklami. Dom vykurujú kozubové kachle na tuhé palivo s teplovzdušným rozvodom do miestností na druhom poschodí. Prípadné doplnkové kúrenie zaisťujú elektrické ohrievače.

Urastené stromy v okolí

Terénne úpravy v okolí domu boli minimálne. Iba priestor okolo pergoly a na východnej strane výškovo vyrovnali pomocou zeminy vyťaženej pri zakladaní stavby. Parkovanie auta vyriešili ako pozdĺžne státie na úrovni komunikácie. Cestu pri dome preto spevnili.

Na pozemku sa nachádza urastená zeleň, ktorú pri stavbe domu zachovali. Vyrúbali iba menšie stromčeky pri lávke a stromy, ktoré bránili vo výhľade. Na záhradné úpravy použili deponovanú úrodnú pôdu. Na zadržiavanie a vsakovanie dažďovej vody na pozemku slúži vsakovacia jama s objemom 1,6 m3.

Technické údaje
Zastavaná plocha: 43 m2 + 16 m2 krytá lávka
Úžitková plocha: 67 m2 + 14 m2 krytá lávka
Konštrukčný systém: betónové základové pásy, difúzne otvorená drevostavba, obklad fasády dosky Cetris, sokel z pohľadového betónu, okná drevené s izolačnými dvojsklami, strešná krytina falcovaný hliníkový plech
Vykurovanie: kozubová vložka (cca 6 kW) s teplovzdušným rozvodom do miestností na poschodí, doplnkovo elektrické ohrievače, ohrev TÚV obstaráva elektrický bojler umiestnený pod schodiskom, objem zásobníka (80 l) je daný požiadavkou majiteľov na rýchlu prípravu teplej vody
Energetická náročnosť: trieda B – úsporná
Autori: Ing. arch. Martin Poláček, Ing. arch. Štěpán Jablonský, majo architekti
Dodávateľ: Tesárstvo Štěpán Rosyvka

Text: Zdeňka Zienertová | Foto: Jiří Ernest

Súvisiace články

Kľúčové slová

Napíšte nám

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *