Manželský pár, ktorý sme tentoraz navštívili, patrí medzi podnikateľov, ktorí zo živnosti či remesiel postupom času vybudovali slušne veľkú prosperujúcu firmu. Podobných nájdete u nás prekvapivo veľa – našťastie.

Pán Juraj je muž s energiou a nápadmi najmenej na päť životov a večnýnovátor. Aby si s manželkou mohli užívať dôchodok, chceli niečo jednoduché a praktické. Chcú dom užívať, nie preň žiť. Obaja manželia už v minulosti postavili a zariadili dom i byt a mohli zúročiť svoje skúsenosti a vyvarovať sa chýb. Nielen pre krátky čas výstavby si nakoniec zvolili drevostavbu.

„Presnosť a rovnosť domu boli jedným z argumentov, prečo som vzal drevostavbu na milosť. Ako strojár si na precízne vykonanie potrpím. Dokonale rovné steny navyše perfektne fungujú v kombinácii s LED osvetlením. Dôležité pre mňa navyše bolo, že od prvého stavebného vý- kopu mal dom stáť do štyroch mesiacov. A naozaj to tak bolo.“

Veľkú úlohu hrala aj cena. Majitelia rozhodne hlboko do vrecka nemajú, ale zdalo sa im zbytočné investovať príliš vysoké sumy, keď sa dá dosiahnuť rovnaký komfort aj za menej peňazí. Všetko zvažovali s ohľadom na budúcnosť s tým, že napríklad o dvadsať rokov už na tom nebudú rovnako ako dnes – tak z hľadiska fyzickej zdatnosti, ako aj financií.

Dom mal byť nízkoenergetický, sebestačný, z hľadiska prevádzky jednoduchý a veľký dôraz sa kládol na ekologickú stránku stavebných postupov a materiálov. Celý dom vrátane dielne a záhrady preto koncipovali ako bezbariérový bungalov. Trochu sa pridalo na izoláciách a pri použití kvalitných technológií sa takmer dosiahli hodnoty pasívneho domu. Pre samotnú realizáciu si manželia rozdelili úlohy, aby sa zbytočne nehádali. Pán premyslel technické riešenia a pani rozhodovala o dizajne a rozvrhnutí miestností.

Tiež sme navštívili: Úsporná drevostavba stratená v zeleni

Svetlo, vzduch a priestor

Pár má spolu päť detí, ale všetky už sú odrastené a majú svoje domácnosti. Z projektu preto úplne vypadla potreba detských izieb. Dispozícia domu je nasledovná: spálňa so šatňou, kúpeľňa, pracovňa, technická miestnosť a obývacia izba spojená s kuchyňou. Pani domu je skvelá kuchárka a rada varí. Manželia majú okrem širokej rodiny aj veľa priateľov, takže sa každú chvíľu pripravuje občerstvenie. Pani navrhla kuchyňu tak, aby mohla pri príprave jedla so spoločnosťou bez problémov komunikovať.

Pán Juraj vždy trpel migrénami. Tvrdí však, že vďaka premyslenej vzduchotechnike a nenápadnej cirkulácii vzduchu sa jeho ťažkosti zmiernili. „V miestnosti je stále čerstvé ovzdušie, ako keby ste práve vyvetrali. Je to pre mňa veľmi dôležité. Ani si nedokážete predstaviť, ako sa mi uľavilo.“

Celý priestor rozširuje zastrešená veranda, na ktorú nadväzuje záhrada. Pán Juraj sa rozhodol nevyužiť služby záhradného architekta. Postupné osadzovanie záhrady je pre oboch manželov odpočinkom. Všetko sa tu od základu riadi podľa feng šuej. Koníčkom majiteľa domu je opravovanie motocyklov, takže nesmie chýbať ani perfektne vybavená dielňa a garáž. Keď prídete do dielne, okamžite pochopíte, prečo je vlastník domu aj majiteľ úspešnej kovoobrábacej firmy. V dielni je absolútny poriadok, všetko je na svojom mieste a panuje tu absolútna čistota.

Prvá bola šatňa

Majitelia sú neobyčajní ľudia a neobyčajne sa zrodil aj samotný dom. Verili by ste tomu, že návrh domu sa začal od šatne? Nie je to však až také prekvapivé. Pani je vyštudovaná textilná návrhárka a aj pre pána je obliekanie veľmi dôležité. Nevyhnutná teda bola poriadna šatňa. Podmienkou bolo, aby sa dala dobre vetrať, bola poruke a aby do miestnosti nedosiahlo slnečné svetlo. Šatňa je naozaj priestranná a pre majiteľov je spolu s technickou miestnosťou pravým srdcom domu. Ostatné už išlo celkom samo.

V tomto prípade to bolo naozaj nevyhnutné, pretože všetko muselo byť na milimeter presne rozmyslené ešte predtým, než sa tento montovaný dom začal vyrábať. Dalo by sa povedať, že napríklad kuchynskú linku si pani objednala ešte predtým, než kuchyňa začala fyzicky existovať. Vzhľadom na charakter stavby by nebolo možné dodatočne premiestniť napríklad elektrické zásuvky alebo LED osvetlenie inštalované v strope, pretože by sa porušila štruktúra steny, izolácie a tepelnoizolačné vlastnosti.

Všetko muselo byť takmer na minútu presne načasované a navyše projekt zahŕňal množstvo inovácií a zmien, na ktoré dodávatelia nie sú vždy zvyknutí. Majiteľ hovorí: „Naozaj si nesmierne vážim spoluprácu s MS Haus. Nemali to so mnou vôbec jednoduché, ale boli vo všetkých prípadoch perfektní a spoľahliví. Oceňujem, že sa mi za všetkých okolností snažili vyjsť v ústrety, aj keď som prišiel s nejakou komplikovanou inováciou alebo zmenou oproti pôvodnému projektu alebo postupu.“

Technické údaje
Projekt a realizácia: MS HAUS, s. r. o.
Úžitková plocha: 156 m2
Zastavaná plocha: 184 m2
Dispozícia: 3 + kk + garáž + dielňa
Technické vybavenie: vzduchotechnika s rekuperáciou, fotovoltaika, čistička odpadových vôd, LED osvetlenie

Text: Kristýna Lišková

Súvisiace články

Kľúčové slová

Napíšte nám

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *