Aby sa dom stal skutočným domovom, nemusí byť ani veľký, ani honosný. Práve naopak, dobrým základom je dostatok slnka, čerstvý vzduch a tepelná pohoda v ideálnej kombinácii s ľuďmi, ktorí v ňom spoločne žijú. Stavebný štýl, výber materiálov či trebárs farebnosť sú až v druhej línii. A alchýmia ideálneho výsledku tkvie v citlivom pomere prísad.

Majitelia domu mali pri plánovaní svojho bývania jasnú predstavu nielen o jeho funkčnosti, ale zvažovali starostlivo aj jeho výtvarnú stránku. Štvorčlennej rodine mal poskytnúť dostatok súkromia, čo najviac svetla, a dôležité boli okrem iného aj nízke prevádzkové náklady. Za zásadné považovali bezbariérové usporiadanie a premyslené prepojenie hlavnej obytnej miestnosti s vonkajšou krytou terasou a záhradou.

V symbióze s okolím

Východiskovým bodom na príjemné bývanie bola zvolená lokalita – pokojná okrajová časť dediny v blízkosti lesov a rieky. Susedné stavby nemajú jednotný ráz, ide skôr o solitérne objekty rôzneho štýlu a veku, a územný plán tu nepredpisuje predpokladaný vzhľad novostavby.

Pre architektov bol teda určujúci iba charakter parcely a jej orientácia na svetové strany. Pozdĺžny, mierne svahovitý pozemok s približne trojmetrovým výškovým rozdielom medzi hornou a dolnou hranou je orientovaný mierne na juhovýchod a poskytuje výhľad do údolia rieky a širokej krajiny. Dom je teda zasadený čo najviac k severnej hranici parcely tak, aby bolo možné jeho obytnú časť otvoriť spomínanému výhľadu a záhrade. „V procese navrhovania stavby sme využili svahovitosť terénu,“ spomína Maja Horecká Nalevanková, „dom je preto na severnej strane mierne zapustený do svahu, aby bolo možné pohodlne napojiť južnú terasu na priľahlú záhradu. Vďaka tomu mohla byť tiež z veľkej časti zachovaná záhrada a čo najviac urastených stromov z pôvodného ovocného sadu.“

Slovo majiteľov
„Z domu sme stále nadšení a po dva a pol roku bývania by sme na ňom nič nemenili. Sme radi, že sme si koncept domu s architektmi dôkladne premysleli a naplánovali presne podľa našich predstáv. Najviac si užívame veľkú obývaciu izbu spojenú s kuchyňou, kde trávime všetci väčšinu času. Každé ráno sa tešíme, až roztiahneme závesy a pohltí nás výhľad do prírody. Ten pohľad nás azda nikdy neomrzí! Veľmi oceňujeme aj zastrešenie terasy, v lete chráni pred slnkom a využívame ju aj v daždi.“

Ideálne bez schodov vo vnútri aj vonku

Stavebníci sa s architektmi Patrikom Zamazalom a Majou Horeckou Nalevankovou poznali a ateliér MOLO architekti oslovili na základe osobnej väzby. „Majitelia mali od začiatku o stavbe celkom jasnú predstavu,“ hovorí Maja Horecká Nalevanková, „preferovali neutrálnu farebnosť a výrazne horizontálne bezbariérovú stavbu so skrytou konštrukciou. Na týchto základoch potom vznikala v priebehu osobných schôdzok finálna štúdia.“

Prízemná stavba pozdĺžneho pôdorysu a jednoduchého kubického tvaru je usadená po vrstevniciach a orientovaná na juh a do údolia rieky, a korešponduje tak nenásilne so svojím okolím. Najvýraznejším architektonickým prvkom je plochá strecha s veľkým presahom. Zakrýva a chráni drevenú terasu na južnej a západnej strane aj vstupné dvere, súčasne prepája dom a garáž. Základná farebnosť je založená na kombinácii čiernej a bielej farby, ktorá zvonku aj v interiéri kontrastuje s premennou farebnosťou záhrady počas roka.

Vstup do domu je situovaný na východ, veľkorysé presklenie otvára pobytovú časť domu na západnú a južnú stranu a ponúka široké výhľady do okolitej krajiny. Smerom na sever je fasáda uzavretejšia, tu sa nachádza zázemie domu a izby využívané najmä v noci – spálňa rodičov a izba pre hostí.

Názor architektov
„Výrazná horizontála domu je inšpirovaná okolitou krajinou, dom je síce vsadený do svahu, ale výhľad na rieku a široké polia, ktorými preteká, navodzuje pokoj a harmóniu. Našou snahou bolo, aby dom pôsobil nevtieravo a mierne pre okolie i svojich obyvateľov. Pre nás je spätná väzba ohromne dôležitá, vždy sa klientov po čase, keď sa s domom už zžili, pýtame, či sa všetko podarilo tak, ako bolo v pláne, alebo či by niečo urobili inak. Život niekedy prinesie situácie, na ktoré ani pri veľkej starostlivosti architekt nedohliadne… V tomto prípade dom funguje tak, ako sme chceli.“

FOTOGALÉRIA:

Technické pametre
Dodávateľ: N – stavby, čiastočne svojpomocne
Úžitková plocha: 134 m2
Zastavaná plocha: 165 m2
Konštrukcia: založenie na základových pätkách, dlážka – betónová mazanina, protiradónová izolácia, tepelná izolácia a roznášacia a nášľapná vrstva, nosná konštrukcia rodinného domu – hybridná, plochá strecha – drevený nosný rošt na oceľových stĺpoch a prievlakoch, zateplenie nadkrokvovou izoláciou, zateplenie obvodového plášťa – súvrstvia reflexných fólií v hrúbke cca 30 mm, doplnené akustickou izoláciou, fasádny obklad z dosiek Cetris.
Objekt garáže: murovaný plášť, strop drevený
Výplne otvorov: okná drevohliníkové, izolačné trojsklá + bezrámové zasklenie izolačnými trojsklami
Energetická hospodárnosť budovy: kategória veľmi úsporná B
Predpokladaná ročná spotreba tepla domu: 4,7 kWh/rok
Predpokladaná tepelná strata domu pri -17 °C: 5,4 kW

Text: Dana D. Daňková
Foto: Lukáš Žentel

Súvisiace články

Kľúčové slová

Napíšte nám

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *