Rekonštrukcia pamiatkovo chráneného domu by mala uspokojiť nielen pamiatkarov, ale aj užívateľa domu. Táto chalupa je príklad citlivo uskutočnenej rekonštrukcie, ktorá spĺňa všetky požiadavky pamiatkovej ochrany a zároveň svojim obyvateľom umožní bývať moderne a bez kompromisov.

Ide o typickú, pamiatkovo chránenú chalupu z polovice 19. storočia. Predchádzajúca majiteľka na rekonštrukciu nemala čas ani prostriedky, zároveň pamiatkový úrad požadoval riešenie havarijného stavu, nuž sa rozhodla chalupu predať.

„Keď sme pred piatimi rokmi dom kúpili, bol v pomerne zlom stave a vyžadoval urýchlený zásah. Počas troch rokov sa nám v spolupráci s pamiatkarmi podarila jeho rekonštrukcia. Podkrovie bolo plné neporiadku, krov padal, cez eternitovou krytinou prekrývajúce pôvodné rozpadnuté drevené šidle zatekalo, viac ako polovica krokiev bola zničená, na nárožiach vyrastali náletové dreviny. Bolo to doslova o päť minút dvanásť. Rekonštrukciu sme začali strechou,“ spomína súčasný majiteľ na obdobie spred piatich rokov.

Rekonštrukcia „zgruntu“

Majitelia chceli využiť podkrovný priestor na bývanie a zároveň chceli priznať krokvy, nuž sa rozhodli pre nekrokovú izoláciu. Nasledovala oprava a doplňovanie pôvodných omietok, opäť pod dohľadom pamiatkarov. Vždy sa jednalo o tradičné vápenné alebo hlinené omietky. Veľkou výzvou bola snaha integrovať do starej chalupy moderné prvky – napríklad plynový vykurovací systém – bez viditeľnej zmeny charakteru obytného priestoru.

Už ste videli? Bývanie na vyhliadke

Vitajte v podkroví

Podkrovie je kompletne nové, ale opäť s dôrazom na pôvodnú remeselnú techniku. Vidno to na dlážke, kde použili širokú kefovanú dosku, ale aj na stenách. „Keby sme na steny použili hobľované palubovky, prišli by sme vďaka ich dokonalým povrchom o krásnu atmosféru. Preto sme siahli po rezaných „chlpatých“ doskách a len sme ich naolejovali.“

Problémy boli s oknami. V jednom štíte sú prieduchy, ktoré slúžili na cirkuláciu vzduchu v podkroví, v druhom štíte sú dve malé okná. Z hľadiska pamiatkovej ochrany nebolo možné okná zväčšovať. „Po konzultácii s pamiatkarmi sme, našťastie, mohli umiestniť do podkrovia štyri strešné okná, čo v kombinácii s bielou výmaľbou vytvára prijateľné svetelné podmienky.“

Usporiadanie priestoru

Dispozícia na prízemí zostala viacmenej pôvodná vrátane izbice, len kuchynku majitelia vytvorili z pôvodnej komory, a tým zväčšili priestor izbice. Kúpeľňu vybudovali v pôvodnom kamennom chlieve. Na prízemí sa nachádza ešte jedna miestnosť s klenutým stropom a dvomi posteľami, ktorá v 19. storočí slúžila ako sklad. Vtedy sa totiž väčšinou žilo v izbe, kde sa varilo, jedlo, kúrilo i spalo.

Do podkrovia sa vchádza po schodisku, na ktorého konci sa otvára chodba s kútikom na čítanie a relaxáciu vybavená kresielkami Thoonet, knižnicou a truhlou s hračkami pre deti. Pri oboch štítoch sú spálne, každá má kúpeľňu so sprchovacím kútom. Podkrovím prechádza masívne teleso komína od už spomínanej čiernej kuchyne. Priestor podkrovia sa využil až po hrebeň, čo vytvorilo ďalšie zaujímavé zákutia, ktoré oceňujú pri hre hlavne deti.

Zaujalo nás
Historicky významná je dochovaná „čierna kuchyňa“, ktorá nadväzuje na izbu. Tu sa zachoval systém pece na chlieb – prikladalo sa z priestoru čiernej kuchyne. Dym unikal iba dierou v strope, preto bola miestnosť temná, zadymená a špinavá od sadzí, z čoho výraz „čierna kuchyňa“.

Vykurovanie a teplá voda

Pod dlažbou inštalovali teplovodné dlážkové kúrenie, aby sa čo najviac eliminovali radiátory, ale v miestnostiach s drevenou dlážkou sa radiátorom vyhnúť nedalo. Majitelia si dlho lámali hlavu, aký typ radiátorov vybrať, nakoniec padla voľba na rebrovaný typ, v kúpeľni je rebrík zostavený z medených kúrenárskych armatúr. Zdrojom tepla je plynový kotol s integrovaným bojlerom. Pôvodná kachľová pec bola zdevastovaná, preto majitelia nechali vytvoriť šablónu a vyrobiť nové kachle podľa pôvodného vzoru.

Navštívili sme: Dom so štvrtou dimenziou

Plány do budúcnosti

Rekonštrukčné práce skončili a chalupa sa využíva rekreačne. Pretože však majitelia nebudú na chalupe tráviť každý víkend, nebránia sa poskytovať tento originálny priestor aj ďalším prípadným záujemcom. „Verím, že chalupa pritiahne ľudí, ktorí ocenia citlivý spôsob rekonštrukcie a ktorí si budú prostredie plné zaujímavých detailov vážiť,“ dúfa majiteľ.

Foto: Jiří Hurt

Súvisiace články

Kľúčové slová

2 komentáře

  1. Pekné

  2. Pekne, pri takychto typoch clankov mi vsak chyba informacia o planovanom rozpocte a realnych nakladoch, ktore investor do rekonstrukcie investoval.

Napíšte nám

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *